søndag 29. april 2012

Langåra. Et sommerparadis anno 1953

En litt utrolig film om Langåras ferieturisme på 50-tallet. Langåra ble i sommermånedene bebodd av byfolk som snekret seg plankehytter og bodde der sommeren gjennom. Praksisen ble avviklet da kommunene mente feriebeboerne privatiserte øya i for stor grad.


Filmen viser hvordan rekreasjon finner sted i bynære områder. Nå til dags føler mange at de må langt fra byen for å slappe av - byen er et sted man forbinder med arbeid og ikke livskvalitet og rekreasjon - det må man langt til fjells eller vanns for å finne.

Dette byr på en del transportutfordringer, og vil gjøre det i fremtiden. Det er negativt for byene at de allerede er forbundet med bråk, støy og grå arbeidshverdag, i stedet for et sted å leve, å rekreere - enkelt sett et sted å slappe av og nyte livet. Når byen blir forbundet med grå arbeidshverdag blir den ikke et sted man ønsker å flytte til - og praksisen utvikler seg til at jo lengre bort fra byen du kommer, jo mer livskvalitet er det å finne. Dette er problematisk for fremtidig fortetting av byer og tettsteder. Hvis byen blir enda mer grå, og boligkvaliteten synker enda lengre, vil folk flykte enda mer til flere hytter lengre borte hvilket gir uheldige spredte bosetningsmønstre og øking av transport.

Hvordan innlemmer man rekreasjon i byene? Hvordan kan Sandvika bli fortettet, men med rekreasjon- og fritidstilbud som gjør at folk kjenner det er en kvalitet å være i byen? Dette er essensielle spørsmål i prosessen som nå foregår med fortetting i store, norske byer- blir byene til gettoer som gjør at folk flykter lengre fra de? Noen ganger glemmer man også de fine ressursene som er i nærområdet, kan marka og sjøen bli tydeligere rekreasjonssteder så Sandvika kan tilby mer som sted?

mandag 23. april 2012

Claude Monet i Sandvika




Vinteren 1895 seilte Claude Monet inn Oslofjorden på jakt etter det nordiske lyset og billedskjønn bebyggelse. Han slo seg ned i Sandvika på Bjørnegård pensjonat, "Jeg har nydelige motiver her. Små øyer i flukt med vannet, og i bakgrunnen et fjell. Det ser ut som Japan, noe det ofte gjør i dette landet", skrev han til sin svigerdatter om Sandvika.

søndag 22. april 2012

Program for Diplom

Under kan du klikke og lese det foreløpige diplomprogrammet. Programmet tar for seg dagens situasjon og muligheter for videreutvikling av tettstedet Sandvika. Det tar for seg blant annet kjøpesenteret, arkitekturen til Magnus Poulsson og tidligere historier fra Sandvika. (Obs- engelsk tekst!)